Spelend op ontdekkingsreis

Plezier staat bij Scouting voorop. Maar Scouting is meer. Bij Scouting verkennen kinderen en jongeren de wereld om zich heen. Ze verleggen steeds hun grenzen. Eerst nog speels, later steeds avontuurlijker en met meer uitdaging. Spelenderwijs leren ze hun eigen verantwoordelijkheid kennen. Ze worden zelfstandig en nemen hun eigen beslissingen. Leiding wordt steeds meer begeleiding. Zo helpt Scouting kinderen bij het ontwikkelen van hun persoonlijkheid.

Afbeelding

Kies je eigen avontuur: De welpen!

Ben je tussen de zeven en 11 jaar? Jij boft! Bij de Welpen spelen jongens en meisjes samen. Het is een avontuurlijke groep waarvoor elke week van 14:00 tot 17:00 allerlei leuke activiteiten worden georganiseerd: vuurtje stoken en er erop koken, insigne-programma's, tochten lopen met speciale route-technieken, beginnend pionieren (dingen knopen met touw en palen), veel spellen, sporten en knutselen. Deze activiteiten worden overal uitgevoerd, vooral rond de blokhut maar we gaan ook vaak naar het bos of naar het dorp. Ook gaan we regelmatig verder weg, dan gaan we zwemmen, schaatsen of naar bijvoorbeeld het broodbakkerijmuseum. Het leiding team bestaat uit vier enthousiaste mensen, dus alles en iedereen wordt goed in de gaten gehouden.

Eigen avontuur is eigen lokaal

Het liefst vindt ieder avontuur buiten plaats, maar soms gaat dat gewoon niet. Dan is het fijn om te weten dat wij ook nog een heel mooi eigen lokaal binnen hebben. Dit is één van de twee grote lokalen op de begane grond. Hier zijn ook de nodige avonturen te beleven. Zo bied het lokaal ruimte voor heel veel spellen, zoals zitvoetbal, levend kwartet, dweilhockey of levend mijnenveger.

Daarnaast heeft ons lokaal een mooie houtkachel waar je kunt opwarmen na het avontuur buiten.

 

Afbeelding

Op kamp!

Eens per jaar gaan de welpen bijna een hele week op kamp, in de zomervakantie. Dan slaap je samen in een clubhuis of het gebouw van een andere Scoutinggroep. Je leert elkaar nog beter kennen en beleeft extra speciale avonturen. Een groot kampvuur, zwemmen, leuke uitjes, tocht lopen, vies worden, later naar bed zijn enkele van de dingen die zo'n kamp gaaf maken.

We gaan ook elk jaar naar het WEKKA, wat staat voor Welpen-Esta-Kabouter-KAmp, dit is een regio activiteit waar ≈10 scouting groepen aan meedoen. Elk jaar zijn er zo'n 150 kinderen samen op weekend, gezellig en leuk. Het is ook een hele goede voorbereiding voor het zomerkamp!

Meer informatie voor de ouders klik hier [extra pagina of toegevoeging van een downloadbaar bestand]

Wilt u meer informatie over de welpen van de Hike-groep? Kom op zaterdag om 14:00 even langs op de blokhut!

 

Informatie voor de ouders/verzorgers

  • Contributie: Uw kind mag 3 keer komen kijken. Daarna gaat u contributie betalen, voor de welpen vragen we € 12,50 per maand.

  • Kleding: Over de gehele wereld dragen alle scouts, jong en oud een scoutfit. Zo wordt de kleding genoemd die wij dragen. Dit doen wij om herkenbaar te zijn voor mensen van buiten de groep. De welpen dragen een groene welpenblouse en een groepsdas. De welpenblouse moet door de ouders worden aangeschaft bij de scoutshop. Wij vragen u uw kind altijd in de scoutfit te laten komen, zeker wanneer wij een dagje met de kinderen op pad gaan. Het is dan namelijk heel prettig voor ons om in een oogopslag te kunnen zien waar de kinderen zijn.

  • Deskundigheid: U wilt natuurlijk zeker weten dat uw kind bij ons in goede handen is. Daarom is het wellicht prettig om te weten dat alle leidinggevenden cursussen volgen bij Scouting Nederland. Deze cursussen staan geheel in het teken van leiding geven en zijn afgestemd op de leeftijdscategorie van de kinderen.

  • Teamleider: Elke speltak heeft een eigen teamleider. Deze teamleider is de 'koppeling' tussen het leidingteam van de welpen en het scoutingbestuur. Heeft u een klacht of een opmerking dan kunt u bij deze teamleider terecht. Als u iets vertrouwelijks wilt bespreken, dan kan de teamleider u tevens in contact brengen met de vertrouwenspersoon of een ander lid van ons scoutingbestuur. Ook een ouder van een welp die in de Oudervertegenwoordiging zit is daarvoor te benaderen. Bij de welpen is Paul van Rijsewijk de teamleider. (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

  • Bijzonderheden: Wanneer u uw kind bij de scouting inschrijft, vragen wij u te vermelden of er enige bijzonderheden zijn waarvan het belangrijk is dat wij die weten. Hierbij moet u denken aan allergieën of het gebruik van medicatie. Maar ook andere zaken zijn voor ons van belang. Heeft uw kind in bepaalde situaties (bijvoorbeeld wanneer het boos is) een bepaalde benadering nodig? Is uw kind gediagnosticeerd met ADHD of een vorm van autisme? Of is er een vermoeden van? Heeft uw kind soms driftbuien, heeft het regelmatig rustmomenten nodig, kan het last hebben van heimwee, etc, etc? Om uw kind een zo prettig mogelijke tijd te kunnen bieden, is het voor ons heel belangrijk om van dergelijke zaken op de hoogte te zijn. U beslist zelf wat u wel en niet vertelt, maar hoe meer wij weten, hoe beter wij uw kind kunnen begrijpen en benaderen. De informatie die u ons vertelt behandelen wij uiteraard altijd vertrouwelijk. Afmelden: Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat uw kind een keertje niet kan komen. Wij vragen u dit van tevoren wel even te melden, zodat we hier rekening mee kunnen houden. U kunt ons dan een mailtje sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of iemand van het leidingteam bellen, sms’en of appen.

  • Installatie: Als uw kind bij de welpen zit wordt hij of zij geïnstalleerd. Dit is een feestelijk en officieel gebeuren waarbij papa's en mama's, opa's en oma's en broertjes en zusjes van harte uitgenodigd zijn. Ook filmcamera's en fototoestellen zijn van harte welkom. De welpen krijgen dan al hun insignes voor de welpenblouse en ze krijgen de sjaal van de groep! U krijgt vanzelf te horen tijdens welke opkomst de installatie plaatsvindt.

  • Overvliegen: Aan het begin van het nieuwe jaar gaan alle oudste leden binnen de groep over naar een volgende speltak. Dit heet "overvliegen" en dit vindt meestal plaats op een zaterdag in september of oktober. Wij nemen op die dag afscheid van onze oudste welpen (van 11 jaar), waarna ze welkom worden geheten bij hun nieuwe speltak. De volgende groep biedt uw kind activiteiten aan die goed aansluiten bij zijn of haar leeftijd. Zij maken daar rustig kennis met de andere kinderen, de leiding en het nieuwe thema. De welpen vliegen over naar de scouts (ook op zaterdag van 14:00 tot 17:00).